Maximina op de Donderberg is al twintig jaar een tweede thuis voor Roermondse vrouwen. Vluchteling of geboren en getogen in Roermond: Maximina is voor iedereen als een warm bad.

Ontsnappen aan de eenzaamheid van je eigen huis. Ontelbaar veel Roermondse vrouwen zijn de afgelopen twintig jaar om die reden bij Maximina aan de Donderbergweg naar binnen gelopen. Wellicht waren ze zich daar zelf niet eens van bewust. Vaak stappen de dames onder het mom van  ‘even snuffelen bij de tweedehands kledingzaak’ voor het eerst bij maximina over de drempel. Maar dan volgt al snel die vraag: ‘Wil je een kopje koffie of thee?’ Vluchteling of geboren en getogen in Roermond: voor veel vrouwen begint hier het einde van een leven in isolement.

“Op dit moment helpen we met vier betaalde krachten en een zeventigtal vrijwilligers zo’n driehonderd vrouwen”, zeggen voorzitter Anouk Dolmans van Maximina en locatie-coördinator Gaby Pohlen. Op de vraag wat Maximina doet, volgt een waslijst aan activiteiten. Taallessen voor analfabeten en mensen die al wat beter kunnen lezen en schrijven, samen boodschappen doen, koken en eten, schilderen, een naaicursus geven of volgen, helpen met de administratie of het onderhoud van het gebouw waar Maximina is huist, het dansgroepje van Somalische vrouwen en het koor, het is te veel om op te noemen. Belangrijk is dat het er bij Maximina altijd gemoedelijk aan toe gaat. Alle vrouwen zijn welkom, ook als ze alleen een kopje koffie willen drinken of willen praten. Er zijn maar twee restricties: vrouw zijn en Nederlands (proberen te) spreken. “Nee, dit is geen plek voor mannen”, zegt Pohlen. “Sommige vrouwen mogen van hun echtgenoot niet eens meer komen als hier ook mannen rondlopen. We willen een veilige haven voor vrouwen zijn. Een warm bad waar ze de ontspanning, ontmoeting en ontwikkeling vinden, die ze nodig hebben om verder te kunnen in het leven.”

Want het is niet de bedoeling dat de dames voor altijd bij Maximina blijven hangen. Dolmans: “Dan wordt Maximina ook weer een soort van isolement. Voor velen zijn we de eerste stap naar een nieue leven met sociale contacten, vriendschappen, misschien zelfs werk.” Succesverhalen zijn er zat. Vrouwen die dankzij taallessen en/of het grote netwerk van Maximina een baan vinden, bij een tuincentrum bijvoorbeeld. Maar ook dames die zo moedig zijn om ondanks hun grote rugzak de eerste stap naar buiten zetten, die gezellig mee handwerken of koken en zo weer plezier en een doel in het leven vinden, zijn power vrouwen waar Maximina trots op is.

door Angela Janssens,
de Limburger 16 december 2022
foto Jeroen Kuit