“We willen toegankelijk zijn voor alle vrouwen, ook de jonge”

Het Roermondse vrouwenhuis Maximina is een laagdrempelige en veilige plek waar vrouwen meer sociale contacten opdoen en hun netwerk versterken. De stichting wil graag zelf verjongen om een jongere doelgroep aan te spreken. Rozika Vullings (27) was al vrijwilliger bij Maximina en is in februari begonnen als projectleider van De Verschilmakers.

 

“Na een  auto-ongeluk kwam ik ziek thuis te zitten. Toen het vorig jaar iets beter ging, wilde ik graag re-integreren. Mijn loopbaancoach raadde me Maximina aan. De drijfveer om me in te zetten voor de organisatie was er al meteen, maar werd nog groter omdat ik al snel merkte dat er echt animo was voor de activiteiten van de stichting. Dat is heel motiverend. Als vrijwilliger hield ik me al bezig met de vraag: hoe krijgen we meer jonge vrouwen naar Maximina?”

Jonge vrouwen

“Maximina wil toegankelijk zijn voor alle vrouwen — ook de jonge — in Roermond en omstreken. Het doel is dat vrouwen elkaar ontmoeten, kunnen ontspannen en zichzelf ontwikkelen om zelfredzaam te zijn. Op het moment  komen er voornamelijk 35-plussers. We willen verjongen, want ook jonge vrouwen moeten terecht kunnen  voor ontmoetingen en activiteiten en met andere vrouwen in gesprek kunnen gaan.
Als projectleider van De Verschilmakers begon ik met het organiseren van leuke evenementen om jonge vrouwen over de vloer te krijgen. Ook legde ik contact met andere organisaties om elkaar te versterken. Op het gebied van werving heb ik nog wat werk te doen, maar er is al wel een aantal jongere deelnemers bij Maximina. Ik breng  nu in kaart wie er rondlopen en waar hun kwaliteiten en interesses liggen.”

Ladies Night

“Bij Maximina hangt een heel gemoedelijke sfeer: het gevoel dat iedereen welkom is en zichzelf kan zijn. Er komt een diverse groep vrouwen over de vloer; op cultureel en economisch gebied, en qua opleidingsniveau. Iedereen mag er zijn. En de vrouwen hebben een gezamenlijk doel: elkaar ontmoeten en zichzelf ontwikkelen. Het fijne aan mijn werk is dat ik van niets iéts kan maken. Tijdens onze Ladies Night, speciaal voor vrouwen van 18 tot 30 jaar, merk ik dat het écht nodig is om voor jonge vrouwen een plek te creëren, vooral in deze tijd. Dat ze elkaar weer echt kunnen ontmoeten en hun sociale leven kunnen verrijken.”

Rozika Vullings
artikel in het Oranje Magazine april 2022 van het Oranje Fonds