Ruimtegebrek: taalles in een dikke jas

Moedercentrum Maximina in de Roermondse wijk Donderberg kampt al lange tijd met ruimteproblemen. Door onenigheid met de buren worden die nu echt nijpend.

Dames die zich tijdens de taalles tegen de kou moeten wapenen met een dikke winterjas omdat ze moeten uitwijken naar het tuinhuisje in de naastgelegen moestuin. Spullen die buiten onder een afdakje staan opgeslagen, bedekt met een zeil. De naai- en schildergroep die noodgedwongen gelijktijdig in één ruimte les krijgen waardoor lappen stof bekliederd raken met verfspatten.
Het is momenteel woekeren met de ruimte in Moedercentrum Maximina in de Roermondse wijk Donderberg. Het moedercentrum is al jaren uit zijn jasje gegroeid, maar tot voor kort konden de vrouwen uitwijken naar een ander deel van het gemeentelijk pand dat de thuisbasis vormt van de stichting Dernek. Onenigheid over de vergoeding voor energieverbruik maakte daar recentelijk een einde aan. Dus zitten de dames in acute nood. Het tuinhuisje moeten ze met ingang van het nieuwe jaar weer afstaan aan de stichting die de moestuin beheert omdat die het zelf nodig heeft.

Prijs
Het eigen pand omvat slechts één fatsoenlijke ruimte en een kantoortje. De tweedehands winkel die een aantal malen per week open is, moet elke keer opnieuw in de hal worden ingericht. Alleen de keuken mag er zijn. Maar daar hebben de vrouwen zelf voor gezorgd. Door de hoofdprijs van 45.000 euro te winnen in een provinciale wedstrijd voor buurtinitiatieven met het project ‘de Donderse Wereldkeuken’.
Niet de enige prijs die Maximina in de wacht sleepte, benadrukt voorzitter Liesbeth van Soest het maatschappelijk belang van het Moedercentrum dat vrouwen van allerhande komaf helpt ontwikkelen.
Dat de gemeente goede sier maakt met Maximina – zelfs gouverneur Theo Bovens kwam in 2016 in zijn werkkloffie mee klussen –  maar de vrouwen financieel nogal in de kou laat staan, steekt haar.
“Dit gebouw staat eigenlijk op de slooplijst. Het zou tegen de vlakte gaan voor een gezondheidcentrum, maar dat ging niet door. Vervolgens werd ons beloofd dat we de rest van het pand erbij zouden krijgen. Er is zelfs al een doorgang gepland toen de keuken is aangelegd”, wijst van Soest op een wandje naast het kantoor. “Maar zover is het nooit gekomen. We hebben weliswaar gebruik mogen maken van ruimtes, maar de samenwerking met Dernek liep van meet af aan niet lekker.”

Bemiddeling
GroenLinks heeft inmiddels vragen over de kwestie gesteld. Voorzitter Huseyin Celebi van Dernek wil alleen kwijt dat de stichting een rekening naar Maximina heeft gestuurd omdat er van meet af aan een te lage vergoeding voor stroomkosten zou zijn betaald. De gemeente laat weten dat bemiddeling tot dusver geen succes heeft gehad. Binnenkort wagen de wethouders Rens Evers (Wijken) en Ferdinand Pleyte (Gebouwen) een nieuwe poging.

Er werd ons beloofd dat we rest van het pand erbij zouden krijgen, maar zover is het nooit gekomen

Voorzitter Liesbeth van Soest

Roermond
door Gertie Driessen