As Equals

Iedereen is gelijk. Tenminste, dat staat in artikel 1 van onze grondwet. Toch komen discriminatie en ongelijke behandeling nog veel voor. Anti-discriminatie en diversiteit beginnen met respect hebben voor elkaar. Daarover gingen in oktober en november allerlei Roermondenaren met elkaar in gesprek. Want iedereen in Roermond mag toch zichzelf zijn?!

Vier weken lang stond ‘respect’ centraal in de activiteiten van Maximina. Elke week was er een stelling waarover de vrouwen discussieerden. Zo leverde de stelling “Een ouder iemand tegenspreken, is respectloos” veel gespreksstof op: “Je mag het niet eens zijn met een ouder iemand, maar dat moet je wel respectvol zeggen.” In een stemlokaal en op de website is in totaal 279 keer gestemd op vier stellingen. Ook maakten de vrouwen collages en schilderijen en hielden zij taallessen over respect. Verder was er een themaochtend over opvoeding en respect.

Op 19 november is de themamaand afgesloten met een speciale middag in ECI Cultuurfabriek. Middelbare school Niekée, Gehandicaptenplatform Roermond, Maximina en Antidiscriminatievoorziening Limburg lieten met voordrachten, presentaties en filmpjes zien hoe zij inhoud hebben gegeven aan het thema respect. Zo presenteerde Fatima O. de resultaten van de themaochtend over opvoeding. En droeg Tischa van de literatuurgroep het gedicht voor dat geschreven is door Reena.

Dieren worden mishandeld

Mensen worden vermoord

Want dat ene woord RESPECT

Dat wordt niet meer gehoord.