Geslaagd feest bij Maximina

Op zaterdag 23 september vierde Maximina dubbel feest: het vijftienjarig bestaan van het centrum én de opening van de compleet vernieuwde Donderse Wereldkeuken. Zo’n 300 gasten luisterden deze feestelijke bijeenkomst op. Onder hen de wethouders Marianne Smitsmans, Gerard IJff en Ferdinand Pleyte, en Wilbert Pothoff, voorzitter van de jury die de prijs van “Onze Buurt” aan Maximina toekende. De jaarlijkse verkiezing van beste buurtplan wordt georganiseerd door een aantal woningcorporaties (verenigd in Ons Limburg) in samenwerking met het Oranje Fonds, L1 en 1Lokaal. De juryleden wezen de Donderse Wereldkeuken als winnaar aan, “omdat het project toekomstbestendig is en een materie behelst die deze dagen –in een tijd van scherpe tegenstellingen- heel relevant is. De jury ziet een warm project met een hoge maatschappelijke waarde”.

Het winnende recept van de Maximina wedstrijd ‘bedenk het lekkerste wereldrecept’ is de pastilla met kip van Fatima-Zahra Ghassan. De pastilla is opgenomen in het receptenboekje dat iedereen als attentie meekreeg. Daarbij mag Fatima-Zahra een dag meelopen en meehelpen in de keuken van restaurant ONE, met ter afsluiting een diner. Edwin Soumang, chef-kok van ONE bereidde samen met diverse dames allerlei lekkere hapjes in de nieuwe keuken.

Uit de toespraak van voorzitter Liesbeth van Soest.

“Maximina is al 15 jaar een gemeenschap van vrouwen met als doel: ontwikkelen, ontmoeten en ontspannen. Het is voor alle vrouwen van Roermond, maar vooral voor vrouwen die op zoek zijn naar hun plaats in de wereld. Alles wat we hier aanbieden – van taalles tot zingen – is een middel om vrouwen te helpen te ontdekken wat ze willen en kunnen. Anno 2017 is Maximina een gemeenschap van vrouwen waar ruim 55 vrijwilligers werken en waar per week zo’n 300 vrouwen komen. Sommigen blijven, de meesten gaan, zoals ook gewenst, de wijde wereld in.

Koken is een belangrijke bezigheid bij Maximina, een activiteit die verzustert en motiveert. Vandaag openen we een nieuwe keuken die ons nog meer mogelijkheden biedt. En vanwege die keuken vergelijk ik vandaag Maximina met een taart. Als Maximina een taart is, zijn daar veel ingrediënten voor nodig. En koks die uit de ingrediënten iets moois maken.

Maximina-taart

De Maximina-taart is opgebouwd als volgt:

De Gemeente Roermond zorgde met subsidie voor een stevige bodem. Ook de vulling werd geleverd door de gemeente, door het spontane aanbod om een stuk aan te bouwen. De bovenlaag van de taart kwam tot stand door het winnen van de wedstrijd van het Oranje Fonds en woningbouwverenigingen. De prijs die wij wonnen heeft als naam “onze buurt”. Wij willen dat de keuken ook echt voor de buurt is. Daarom openen we hem op Burendag. De slagroom van de taart staat symbool voor de samenwerking in de buurt.

Dan nog de afwerking: Maximina zou niet bestaan als het niet gedragen werd door zeer betrokken en gemotiveerde vrijwilligers en onze coördinator. De vrijwilligers zorgen voor het laatste noodzakelijke ingrediënt, en maken het geheel tot wat het is. Dankzij hun enthousiasme wonnen wij de nieuwe keuken, de kers op de taart. Zoals ik al zei: ingrediënten op zich maken nog geen goed gerecht. Daar heb je een kok voor nodig. Nu is het dus aan ons, vrijwilligers en deelnemers van Maximina, om als koks mét deze ingrediënten een goed gerecht te maken. En ik beloof jullie dat we dàt met passie en creativiteit zullen blijven doen!”