Jezelf ontwikkelen bij Moedercentrum Maximina

Home sweet Home (Wonen Zuid), maart 2015

Jong, oud, allochtoon of autochtoon; bij Moedercentrum Maximina in de Roermondse wijk de Donderberg maken ze geen onderscheid. Eén voorwaarde:je moet wel een vrouw zijn. Dan ben je welkom om anderen te ontmoeten en jezelf te ontwikkelen. Niet zelden overtreffen bezoekers en vrijwilligers er hun eigen verwachtingen.
Fatima Zahra kwam in eerste instantie naar het moedercentrum vanwege de taallessen. Het bleek een warm bad. Als snel besloot ze lid te worden van de kookgroep. In haar contacten met andere vrouwen, kon ze haar Nederlandse lessen in praktijk brengen. “Ik wilde ook graag leren voor een groep te spreken”, vertelt Fatima. “Daarom organiseer ik nu de maandelijkse themabijeenkomst. Ik nodig een spreker uit, en introduceer die aan het publiek. Nog steeds heel spannend. Maar als je denkt: ik kan het, dan lukt het!”

Goed teken
De deuren van het moedercentrum staan open voor vrouwen met alle mogelijke achtergronden. Weena Peters bijvoorbeeld, is gastvrouw op de drukke dinsdagochtend en bij toerbeurt bij de activiteiten- en hobbyclub. Dat had ze twee jaar geleden niet durven denken. “Door nare ervaringen durfde ik niet goed meer over straat. Ik had geen werk maar ik wilde ook niet thuis zitten. Ik leerde het moedercentrum kennen via mijn moeder dier er al werkte als vrijwilliger. Met mijn zelfvertrouwen gaat het langzaam de goede kant op.” Zo goed zelfs dat Weena binnenkort misschien aan de slag gaat als vrijwilliger in woonzorgcentrum Roncalli. Dat is mogelijk door doorstroom afspraken met zorgorganisatie Proteion. “We stimuleren onze vrijwilligers om verder te groeien”, zegt Lei Janssens, agogisch ondersteuner bij Maximina. “Daardoor hebben we hier best veel verloop, maar dat is juist een goed teken!”

Verschillende culturen
Maar niet elke vrijwilliger vliegt uit. Zoals Fatima Kahlil die al sinds 2003 bij het moedercentrum betrokken is. Ze studeerde ooit handel, dat komt nu goed van pas bij het runnen van de tweedehands winkel in het moedercentrum. “Het is goed om contact te hebben met vrouwen van verschillende culturen”, ervaart Fatima. “Ik heb bijvoorbeeld geleerd om ‘nee’ te zeggen. Dat is in mijn cultuur vaak onbeleefd. Maar het belangrijkste is dat ik actief blijf. Het moedercentrum is een tweede huis voor me geworden.”